Витамините като важен елемент в живота на хамстера

Стандартен

За нормален живот и размножаване е необходимо пълноценно и разнообразно хранене.Храната тряба да съдържа в достатъчно количество протеини,витамини и минерални вещества,които се изразходват в организма за образуване на енергия,растеж на нови клетки и тъкани,необходими за живия организъм ежедневно.Нито една храна поотделно няма всичко необходимо за пълноценен живот,но трябва да се съставя правилна дозировка при хранене.

Дажбата се прави от наличните храни,но трябва да удовлетворява потребностите на животните със всичко необходимо.Такава храна се нарича балансирана.
При хранене се използва не пълния химичен състав на различни видове растителни,животински,неорганични компоненти,които оказват влияние на обмяната на веществата.Протеините влизат в състава на всички тъкани и органи и са незаменимо хранително вещество.Въглехидратите представляват основна част в храната на животните,ролята им е разнообразна,необходими са за работата на мускулите,органите и поддържане на температурата на тялото.Излишъка на въглехидрати се отлага в черния дроб във вид на гликоген,при дефицит се унищожават мазнините и протеините.Липидите са вещества от животински или растителен произход,те са сложни вещества от глицерин и високомолекулярни мастни киселини.При здрави животни винаги трябва да има тънък слой подкожна мастна тъкан.Предпазва организма от преохлаждане,помага за поддържане на температурата на тялото,животните се чувстват добре в такова състояние и се размножават.Излишък от натрупани мастни тъкани се отразяват вредно на здравето на животните и възпроизводството на поколение.Да се дава в ограничени количества.
Съставът на растителните мазнини се състои от ненаситени мастни киселини.Някой от тях не се синтезират в организма и понижават нивото на холестерина в кръвта,а при липса задържат растежа на ръст и развитието на организма.
Витамините са органични съединения с голяма биологична активност,необходими за нормален ръст и развитие.Те участват в образуването на много системи,които са регулатор на биохимичните процеси в организма.Животните изпитват често липса или недостиг на витамини,които не се синтезират в организма и не се съхраняват добре в източника на храна.
Витамините се делят на мастноразтворими (A,O,K,E),водоразтворими(В1,В12,В6,В2,РР,фолиева,аскорбинова киселина).Повечето се съдържат в храните,но вследствие на небрежно хранене повечето се разрушават.Недостига им в храната предизвиква различни заболявания-хиповитаминоза,понижава се имунитета,намалява качеството на живот.При хамстерите се забелязват различни разстройства: нарушава се храносмилането,повяват се конвулсивни движения и паралич,слепота,изкривяване на костите.В зимното хранене често липсват витамините A,D,E, и някой от групата В.

Втамин А

Необходим е за нормален ръст на младите животни и обмена на веществата,при недостиг се развива „кокоша слепота“,загуба на тегло,животните не се размножават.Излишъка на витамин A се отлага в черния дроб,образува резерв,недостига предизвиква много заболявания.В растителната храна този витамин не се съдържа,съдържа се във вид на каротин,който в организма се превръща във вит.A .На каротин са богати морковите,младите зелени растения,листата на детелината,люцерната,мляко, жълтък.

Витамин D

Регулира фосфорно-калциевия обмен и спомага за нормалното образуване на костните тъкани.При недостиг се нарушава минералния обмен,получава се рахит при млади животни,а при възрастни се намалява плодовитостта.В завишени дози този витамин или неговия аналог действат на хамстера като силна отрова и води до заболяване на черния дроб.

Витамин Е

Способства за усвояване на мастноразтворимите витамини,обезпечава нормалната функция на репродуктивните органи,нервни и мускулни тъкани,нормализира растежа и структурата на клетките. При недостиг се намалява плодовитостта на женските или изобщо нямат потомство,при мъжките има дегенерация на тестиси и стерилност.Съдържа се във зародиш на покълнала пшеница,кукуруз,грах,яйца,мляко и др.

Витамин К

Спомага съсирването на кръвта,увеличава синтеза на протромбина,има го в достатъчно количество в зеления фураж.При предозиране в храната може да предизвика кръвоизлив във вътрешните органи на животните.

Витамин В1

Много важен за нормалната дейност на ендокринните жлези и нервната система.При недостиг се наблюдава поражение на мускулите на шията и крайниците.Добър източник е млякото,изварата, коприва, цвекло,семената на бобови и зърнени култури.Авитаминоза се наблюдава при хранене на хамстера с почистени от кожата семена.

Витамин В2

Активизира процеса на обмяна на веществата,усвояване на важните аминокиселини и влиза в състава на редица ферменти.Източник е маята,синтетичния рибофлавин.При недостиг се намалява половата активност на хамстера ,недоразвитие на ноктите,оплешивяване на места,храносмилателно разстройство и поражение на нервната система.При авитаминоза се добавя рибофлавин .

Витамин В3

Влияе на ръста при младите и поддържа обмяната на веществата.Съдържа се в грах,фасул,яйчен жълтък,риба и др.Хамстерите често чувстват липсата на този витамин,но включен в храната премахва тази зависимост.Основни признаци за липса са в растежа на младите животни,възпаление на кожата и клепачите,впоследствие има лепкави изтечения и хамстера постоянно търка очите си.Често се поставя неправилна диагноза-авитаминоза.

Витамин В4

Среща се в храна свързана с формата на мазнини,при недостиг се наблюдава дегенерация на черния дроб,в такъв случай трябва да се въведе в храната до 0,1% от витамина на цялото тегло храна,или фосфатен концентрат,получен при рафиниране на растителни масла.

Витамин В5

Влиза в състава на вит.А,активизира карбоновата киселина в клетъчния метаболизъм,ферментите играещи важна рола в обмяната на аминокиселините.Недостиг на този витамин в организма на гризачите се среща много рядко.Признаци за липса са нарушение на нервно-мускулните координации,бърз умора и вялост,мускулни конвулсии.

Витамим В6

Този витамин влиза в състава на ферментите ,учатващи в обмяната на аминокиселините.При недостиг се наблюдава дерматит и нарушаване на финкциите на нервната система,признаци са диария и дерматит.

Витамин В9

Този витамин има важна роля за функциите на редица важни системи и органи.Недостига се изразява в тежко поражение на кръвоносната и храносмилателна система.

Витамин В12

Влиза в състава на ферментите участващи в реакцията на обмяна на аминокиселините и в кръвоснабдяването.При недостиг се развива анемия,нарушават се функциите на нервната система,появява се слабост,намален апетит.

Витамин М

Участва в синтеза на нуклеопротеините и образуването на еритороцити.При недостиг се появяват признаци на анемия.

Витамин H

Влиза в състава на ферментите регулиращи обмяната на аминокиселините и мастните киселини в организма.При недостиг се нарушава нервната система.

Витамин PP

Съдържа се в пешничните дрожди и суха мая.При недостиг козината расте лошо,на епидермиса се образуват твърди корички,възникват некротични фокални лезии на червата и разстройство на храносмилането.

Витамин С

Подобрява общото състояние на организма,повишава съпротивлението към заболяванията,подобрява смяната на космената покривка и заздравяването на раните.При липса или дефицит се нарушава протеиновата обмяна,намалява апетита,теглото,животните са отпуснати и слабеят.

Минерални вещества

Имат голямо значение в храненето,постъпват в организма с храната и водата.Особено необходими за хамстерите е калций,фосфор,натрий,които са основни за устройството на костите и правилния обмен на веществата в организма,влияят на дейността на нервната система и участват в обмяната на веществата.В организма се съдържат в определени количества и съотношения и за това се подразделят на макроелементи,микроелементи и ултрамикроелементи.
Водата е важно жизнено необходимо минерално вещество.Тя влиза в състава на клетки,тъкани и всички органи.Животните понасят трудно жаждата,при липса на вода в летния период може да настъпи смърт.Във водата се съдържат много важни минерални вещества ,които постъпват в организма с нея.С помощта на водата се регулира температурата на тялото и обмяната на веществата.
Голямо значение има и качеството на водата,не само количеството изпито от животните.Водата трябва да е чиста и да не съдържа вредни примеси.Не винаги водата от водопровода е добра и подходяща за животните,за това трябва предварително да наливате вода за поилката.
В организма на хамстера влагата постъпва от три източника:
-вода,образуваща се в организма в процес на обмяна на веществата,
-вода,съдържаща се в храната,
-питейна вода
Количеството употребена вода зависи от температурата на околната среда,физиологичното състояние на животното,възрастта му,вида му,нивото на протеини,готварската сол в храната му.В поилката винаги трябва да има чиста питейна вода.

Макроелементи

Калций

Този химичен елемент заедно с фосфора е основата на костната тъкан,активизира дейността на много важни ферменти,участва в поддържане на йонното равновесие в организма,влияе на процесите в нервната,костно-мускулната и сърдечно-съдовата система.

Фосфор

Важен химичен елемент,влизащ в състава на протеините,нуклеиновата киселина,костната тъкан.Освен това съединенията на фосфора взимат участие в обмена на енергия.С него е свързана мускулната дейност и функциониране на главния мозък,също така жизнено обезпечение на целия организъм.

Магнезий

Още един жизненоважен химичен елемент,участва във формирането на костите,регулира работата на нервната система,в обмяната на въглехидрати и енергиен метаболизъм.

Натрий

Най-важния междуклетъчен и вътрешноклетъчен химичен елемент.Участва в регулиране на кръвното налягане,водния обмен,активиране на храносмилателните ензими,регулация на нервни и мускулни тъкани.

Калий

Също много важен елемент,регулира киселинно-алкалното равновесие на кръвта,участва в предаването на нервните импулси и активира работата на ензимите.Смята се,че калия притежава защитни свойства против нежелателно действие на натрупване на натрий и нормализира налягането на кръвта.Калия усилва отделянето на урина.

Хлор

Участва в образуването на стомашния сок,формира се в плазмата на кръвта,активира редица ферменти.

Сяра

Има значение за организма,защото влиза в състава на протеините във вид на серосъдържащи аминокиселини,в състава на някой хормони и витамини.

Микроелементи

Желязо

Жизненоважен елемент,участва в образуването на някой ферменти и кръвен хемоглобин.

Цинк

Значението му за организма се определя от това,че влиза в състава на хормона инсулин,участващ във въглехидратите и др. важни ферменти.Недостига при малди животни води до задържане на растежа и половото развитие.

Йод

Незаменим елемент, участва в образуването на някой хормони,имащи важна роля в живота на животните.

Флуор

Също необходим за организма елемент,при недостиг се разрушава зъбния емайл.

Другите микроелементи като мед,никел,хром,молибден,манган,ванадий,селен,бор и др.,необходимостта от тях в организма окончателно не е установена.Понякога нуждата се удовлетворява с храната,но не са открити явления,свързани с недостиг на тези микроелементи.

Вашият коментар