Хамстери – история и общи сведения

До 1930 се смята, че Златистият хамстер е изчезнал вид, но през тази година близо до Халеба в Сирия еврейският археолог Аарон Абрамс открива гнездо на малък гризач и 12 малки, които не може да идентифицира. Абрамс изпраща цялото семейство на Еврейския университет в Йерусалим, където определят гризачите като Златисти хамстери. Те развъждат вида при лабораторни условия и в резултат всички днешни хамстери произлизат най-вероятно от тази майка и бебета, открити в Сирия през 1930.
Общи сведения
Възрастните индивиди имат дължина на тялото 12-15 см, а опашката им е 0,5 см. Новородените тежат 2-3 г, а възрастните — 110-150 г. Живеят в плен 2-3 години. Имат слабо зрение, но сетивата им за мирис и слух са много добре развити.
Температурата на тялото на златистия хамстер е 36-37°C. Сърцето извършва 280-500 удара в минута. Има диплоиден хромозомен набор (44 хромозома).

Хамстерите са гризачи от подсемейство Хомякови. Подсемйството се състои от 18 вида, класифицирани в шест или седем рода. Името „хамстер“ произлиза от германската дума hamster, която пък от своя страна идва от старогорнонемската дума hamustro, както и от староруската дума choměstorǔ. Неин корен е смесица от руската дума хомяк, балтийската staras)[1] както и от Иранската (cf. авестийски език hamaēstar „потисник“)[2].

Поведението варира според околната среда, рода и взаимодействието им с хората. Хамстерите, често се използват за опити с животни в напредналите икономически страни, защото са лесни за отглеждане в плен. Освен това са се утвърдили като популярни домашни любимци.

Хамстерите са активни през тъмната част на денонощието. В дивата природа копаят тунели през деня, за да се предпазят от хишници. Консумират суха храна, семена, свежи плодове и зеленчуци. Освен това ядат малки насекоми като щурци или брашенен червей. Имат уголемени бузи, които продължават до раменете, там съхраняват храна за колонията или я изяждат по-късно.

Реклами

One response »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s