Ако хамстера мирише?

Стандартен

Ако хамстера мирише? 

Това е най-разпространения стереотип при малките гризачи,особено при хамстера- че те вонят.
Много често даже при случайно споменаване на хамстер, плъх, морска свинка, човек който никога не е общувал с тях бърза да каже : “ Как можете да ги обичате, те вонят?“
Не е много лесно да бъдат разубедени….

Както много други стереотипи касаещи малките гризачи- това е само мит.

В действителност хамстерите са много чистоплътни животни, към чистотата си те се отнасят едва ли не с фанатизъм,отделят много време за да въведат ред,много повече от някой други животни.

И въпреки всичко хамстера може да мирише лошо, противно на общоприетото схващане,за него това съвсем не е естествено състояние.Ако миризмата е в стаята където живее хамстера,може още да се желае,а възможните обяснения са няколко.

1. Ако миризмата не е от хамстера, а от клетката?

Не трябва да обвинявате хамстера за миризмата, както не трябва да се учудвате на неприятната миризма,ако хамстера живее в сено, в разкъсани вестници или парцали- тези видове много лошо попиват влагата и миризмата (и не забравяйте за потенциалните опасности,които крият някой от тях), за това миризмата може да се усеща в жилището.

От миризмата ще ви помогне да се отървете,ако използвате други видове постелка: дървени стърготини ( пресовани),целулозни или царевични. При всеки от тях има плюсове и минуси,също така определено време, в което хамстера да живее в тях и да не миришат. Какъвто и вид постелка да използвате, редовното почистване на клетката ще ви помогне да се избавите от неприятната миризма.

2. Ако мирише самия хамстер?

Това вече е тревожен знак,ще повторим :силния мирис- това не е естествено състояние на животното.

Причините за лоша миризма са две:

– Ако силно нервничат: това обяснява скорошното преместване на хамстера в нова клетка, наличие на друго животно ( не е задължително да е друг хамстер, така даже животното може да възприема самия стопанин,ако не му се доверява достатъчно) или неприятната миризма е отвън.В такива случаи хамстера живее в ужас и се стреми или да прогони натрапника от територията си,маркирайки всеки милиметър в клетката,за да изпълни пространството със своята миризма,а не с чужда- така по-малко ще се страхува от неизвестната опасност.

За да се отървете от неприятната миризма- успокойте хамстера.Преместете клетката там,където няма плашеща миризма, разделете го от другите животни.В случаите когато хамстера прекалено много се страхува от стопанина си или новото жилище, потърпете известно време,до като не се успокои сам. Ще му помогне и ако му дадете от любимото лакомство или меки салфетки за построяване на гнездо.

– Ако хамстера има проблеми със здравето: за съжаление това се случва често, защото организма на животното е много крехък. Вариантите на заболявания, съпроводени с неприятна миризма не са малко.Към тях можем да причислим различните нарушения на метаболизма( те се отразяват на козината, активността,мириса на хамстера), ентерити,някой видове възпаления, диабет……

Ако хамстера се отглежда правилно и няма никакви други причини за притеснение,обърнете внимание на храненето и здравето му.

Ще напомним още веднъж: хамстера не трябва да мирише.

Това значи, че ако животното е източник на неприятна миризма, тогава стопанина му трябва да се замисли,какво не е наред с животното.

Ако на хората не е приятна миризмата от клетката,как ли се чувства самия хамстер,който има значително по-остро обоняние от човешкото?

Вашият коментар