Разнообразявайте храната на хамстерa

Стандартен

Гризачът се нуждае от различни вкусотии, за да расте здрав и жизнен

Правилното хранене е основа за здраве и дълъг живот на малкият гризач. Тъй като хамстерите по природа не са кой знае какви гастрономи – ядат почти всичко, което им се предложи, а то не винаги е най-доброто за тях.

Към основната вегетарианска част на дневното меню се нареждат и насекоми, ларви, червеи и др. Затова е особено важно хамстерите и в домашни условия да получават това разнообразие на храни.

Един израснал златист хамстер консумира средно на седмица около 120 г суха (зърнена) храна, 80 г прясна храна (плодове и зеленчуци), 30 г животински храни (насекоми и др.), а освен това и 20 г „лакомства”(за награда).

За хамстерите-джуджета е достатъчно (според големината) около половината от горе посочените количества. Но особено при животинските белтъчини трябва да се вземе под внимание, че хамстерът-джудже в природата се прехранва от почти 50% жива храна. Такова голямо количество в домашни условия не е необходимо, но и не трябва съвсем да се лишават от него.

Естествено хамстерите имат нужда и от вода. Повечето хамстери поемат достатъчно количество течности от сочната храна, която им се предоставя редовно, но е за препоръчване да има поилка в клетката.

Тъй като предоставянето на витамини допринася много за здравето на малкият четирикрак (хамстерите по природа не могат да задържат вит. С за дълго време), поилката е най-лесният начин за даването им. Важно е обаче да се знае, че малкият гризач в своите първи няколко седмици от живота си реагира с разстройство (което води до смърт) на вода и плодове. Затова е препоръчително в първите 6 до 8 седмици след раждането да им се дава само зърнена храна и моркови. Трябва също да се внимава за качеството на водата (съдържание на хлор и т. н.). В някои райони стойностите са прекалено високи и това води до ненужни инфекции. Газираната вода в никакъв случай не е подходяща.

Освен това във всяка добре “обзаведена” клетка трябва да има и солен камък (за близане – продава се в зоомагазините). От него хамстерите си набавят необходимото количество соли (от своята предимно вегетарианска храна получават само около 10%).

Зърнена

(суха) храна

Зърнената храна е основна част от здравословната и уравновесена храна на хамстерите. Естествено в почти всички зоомагазини се продават различни зърнени смеси, но те в повечето случаи не са подходящи за джуджетата, тъй като за тях зърната са прекалено едри. За тях по-подходящи са по-ситните семенца. Освен това при почти всички готови смеси трябва да се внимава с голямото количество на съставки, които съдържат много мазнини (напр. фъстъци, слънчоглед и т. н.), от които хамстерите невероятно бързо могат да затлъстеят. По принцип по-доброто, а и в повечето случаи по-здравословното решение е да се направят индивидуално такива смеси.

Ето един списък на възможните съставки: просо (само за джуджетата), слънчоглед (суров и не повече от 2 – 3 зърна на ден – високо съдържание на мазнини), фъстъци (не повече от един на ден – високо съдържание на мазнини), пшеница, ечемик, царевица, корнфлекс (без захар), лешници (един на седмица), орех (по-рядко – високо съдържание на мазнини), сурови макарони, сух грах, сухар (на малки парченца), сено (трябва винаги да има в клетката – служи също за построяване на „гнездото“).

Сочна храна

Наред със сухата храна е и сочната – незаменима част от здравословното и уравновесено хранене. Трябва обаче да се вземе под внимание, че този вид храна трябва да се сменя ежедневно и остатъците да се отстраняват от клетката – поглеждайте и в къщичката – златистите хамстери са известни с това, че трупат запаси там. Възможно е също да се предлагат някои видове билки и лековити цветове, тъй като хамстерът и в природата консумира диви билки. Тук важното е здравите животни да се привикнат към билките, тъй като те не само лекуват, а и предотвратяват болести. Лайката и жълтурчето например подпомагат функциите на бъбреците и стомаха и за това са добри при настинка. Най-важното е човек добре да познава билките, които дава, тъй като има доста растения, които са отровни за малките същества.

При купените плодове и зеленчуци е необходимо основно миене, защото някои препарати са вредни за животните. Консервираните храни не са подходящи. Не само плодовете, но и техните клончета и листа са много харесвани от хамстерите. Например овощни дръвчета, липа, лешник и т. н. Това помага също при грижите за зъби и нокти. Клонките трябва да са добре измити с топла вода.

Възможни видове плодове и зеленчуци: ябълки (сладки), банани, круши, портокали и мандарини, ягоди; картофи (обелени, защото кълновете са отровни), тиква, домати (зелените части са отровни); прясна царевица, цветно зеле, пипер (жълт), зеле, соеви кълнове, брюкселско зеле, тиквички, салати (маруля, шикорее), моркови (зеленината им е отровна), грозде, (сладко), спанак, магданоз, лайка.

Животинска

храна

И от този вид храна не трябва да се лишават малките гризачи. Джуджетата в природата се препитават с 50% животинска храна, но вкъщи е достатъчно, ако на всеки 2 – 3 дена получават такава храна. Големите количества животински белтъчини водят до подагра. И тук също е важно храната да е прясна е остатъците да се отстраняват още на същия ден. Насекоми и техните ларви се продават по зоомагазините, а през лятото можете и да си ги хващате сами. На малките лакомници също може да се дава малко кайма (без подправки) за предпочитане е телешка (свинското е много тлъсто) или малки парченца крехко телешко месо (внимание: опасност от задавяне), но трябва да се внимава да е наистина прясно и да се консумира веднага, а не да се носи в “склада”. Също може да се дава кисело мляко на върха на пръста – за да се допълва съдържанието на белтъчени. Брашняните червеи също могат да се “произвеждат” в къщи. Който се гнуси от тях, може да ги дава с помощта на пинсета.

Лакомства

Като всяко домашно животно и хамстерите се радват на всякакъв вид лакомства. Те се намират най-често в добрите зоомагазини. Служат за поддържане на зъбите. В началото обаче са много добър помощник в сприятеляването на хамстера с човека. Внимавайте обаче да не предлагате прекалено много сладки или какао – съдържащи дражета. Естествено е, че в никакъв случай не трябва да се дават “човешки” лакомства или отпадъци от масата – шоколадът например може да доведе до слепване на бузите. Варените макарони (без сос) са също любимо лакомство.

В края на краищата трябва да се знае, че хамстерът също като човека има своя индивидуален вкус. Затова трябва при съставянето на храната наред със здравните аспекти, да се съобразяваме и с вкуса на нашите любимци. След кратко съжителство става ясно кои са любимите ястия на новия член на семейството.

Вашият коментар