Преди да закупите хамстер:

Стандартен
Хамстер у дома

Хамстер можете да закупите от зоомагазина, от частно лице или на пазара.Дивите хамстери заловени в природата ,не трябва да се купуват,защото сред тях може да има болни с опасни за човека инфекции.

В развъдниците за тях е обезпечен контрол и ветеринарни грижи

Хамстера не е играчка , избора е един от най-големите проблеми,с който се сблъсква всеки любител.От правилното решение зависи много:

 • ще отглеждате ли в бъдеще това животно
 • как ще се грижите за него
 • каква ще бъде неговата съдба, попадайки във ваши ръце

Към избора на животно трябва да се отнесете напълно сериозно и отговорно,защото това е живо същество,а не играчка.
Хора,които не са отглеждали хамстер ,трябва добре да се запознаят с биологията им, и всичко останало и тогава да си закупят.

Хамстерите са непретенциозни,те имат ограничени нужди ,не са взискателни към храната и домашните условия.В същото време са общителни, лесно свикват с човека и се размножават в плен,което е голям интерес за любителите и не се изискват много знания.Важно е,че хамстерите рядко хапят, даже и когато се държат грубо с тях.

При избора преди всичко трябва да обърнете внимание на външния му вид и да разберете заради какво купувате животното ,какво ви привлича във него:

 • външния му вид
 • безопасността при общуването с него
 • способността за дресиране или други качества

Животните в къщи,особено малките се нуждаят от общуване с човека не по-малко отколкото той самия ,за това помислете колко време ще можете да му отделите ,как ще се отнасят другите в семсйството ,трябва да прецените възможностите на дома си,където ще поставите клетката и т.н.

Освен това отглеждането на хамстер изисква всекидневно почистване на клетката ,подготовка на храната ,за да може животното да живее в нормални хигиенни условия.Всички тези въпроси трябва да обмислите преди да купите хамстер.

Придобийте хамстер в по-млада възраст ,от младия с настъпване на полова зрялост лесно ще получите потомство,отколкото от по-възрастен.

Голямо значение при избора има състоянието на неговото здраве.С тази цел трябва да го огледате добре от всички страни,козината трябва да е прилепнала плътно до тялото,не трябва да има голи петна на места ,които обичайно са покрити с козина,очите трябва да са блестящи и живи,дишането без хрипове и свиркане,хамстера трябва да е подвижен и активен.

След това опипайте гръдната мускулатура ,огледайте клоаката (не трябва да има оголени места ),очите ,които не трябва да сълзят,носа да е сух ,без изтечения.Ако видите вял ,изтощен,с изскочили ребра или оголени участъци на тялото,обичайно покрити с козина ,значи хамстера не трябва да се купува.

Всички признаци показват,че животното е болно и ще ви създаде неприятности.

В помещението ,където ще живее хамстера трябва да има нормална стайна температура (18-20 с) и относителна влажност на въздуха не повече от 70 %.

При температура на въздуха по-висока от от 30 С помещението се проветрява ,но там не трябва да бъде хамстера.При хладно време ,обратно-топлината трябва да се запази.В домашна обстановка температурния режим се поддържа с централно отопление или печка.

Имайте предвид ,че на микроклимата голямо значение оказва и плътността на настаняване в клетката и наличието на топла постелка.При отглеждане на няколко животни заедно те може да се топлят с телата си,а при единични в гнездото трябва да има добра топла постелка от сено,слама или мъх.В клетката с голям брой животни се повишава влажността ,намалява се съдържанието на кислорода във въздуха ,особено ако животните се отглеждат в аквариум.

В условие на постоянна висока температура козината става гъста и дълга ,а при още по- висока (35-40),тези гризачи окончателно могат да оплешивеят.Прекалената топлина или студ водят до смърт.

Въздуха в помещението ,където живеят хамстерите съдържа определено количество водни пари ,които се образуват при изпарение на водата от поилката ,хранилката ,потта от тялото,лигавицата,при дишане.Високата влажност влияе отрицателно на организма ,променя топлоотделянето му.

Високата температура и малката подвижност на въздуха ,особено при отглеждани в аквариум в съчетание с голяма влажност пречи на топлопреминаването,което води до прегряване на организма.

Появява се летаргия,понижен апетит,намалява устойчивостта към заболявания,забавя се обмена на веществата.Отрицателно влияе и високата влажност в съчетание с ниските температури.

Слънчевата светлина ,както и изкуственото осветление оказват голямо влияние на хамстерите.Тези животни са активни по здрач и през нощта ,не им трябва специално осветление и може да се отглеждат при помрачено осветление.

За правилен растеж и физиологично развитие им трябват преки слънчеви лъчи,за това през лятото е добре да поставяте клетката за непродължително време на перваза .Ултравиолетовите лъчи оказват бактерицидно действие и спомагат за образуване на вит.D ,който липсва в светлината излъчвана от електрическата крушка.

В клетката трябва да има затъмнени места или къщичка ,където да се скрият от слънцето ,за да не получат топлинен удар.Продължителността на осветлението при отглеждане няма голямо значение ,така както тяхната дейност не е нарушена и в тъмното .
Хигиената е едно от най-важните условия за запазване здравето на хамстера.Трябва да следите за чистотата на инвентара и оборудването,всеки ден да почиствате мърсотията и да сменяте постелката.Мийте хранилките и поилките ,за да не се натрупва прах и мърсотия,защото от тях се създават благоприятни условия за размножаване на паразити и патогенни микроорганизми.
Профилактиката на заболяванията е много важна и ако има болни задължително ги отделете.

Храната трябва да е разнообразна и да се дава балансирана диета.Не нарушавайте режима на хранене и поене,храната е добре да се дава вечерта всеки ден ,защото хамстерите са вечерни животни и основно ядат с настъпването на вечерта и нощта.Вода се дава заедно с храната ,на стайна температура ,без вредни примеси.

Голямото струпване на много животни в клетката не само нарушава микроклимата и затруднява достъпа до вода и храна ,но лишава хамстерите от почивка ,травмира нервната им система.При преместване в индивидуални клетки двойка хамстери се чувства добре и дарява потомство.Съвместното пребиваване на няколко двойки се отразява на ефективността на размножението и запазване на потомството.
Недостатък е не само липсата на пространство ,а и сложните взаимоотношения вътре в групата ,изострят се взаимоотношенията между двойките. Преместването от една клетка в друга става внимателно,като с едната ръка държите хамстера, а с другата го галете внимателно по гърба.Добре е да се използва пластмасова тръба като се постави между двете клетки през която да премине хамстера сам.
При разходка не оставяйте хамстера сам, защото може да се пъхне някъде,от където не можете да го извадите или да се загуби.
Преди всичко не забравяйте ,че при общуването си с хамстера трябва да помните правилата на личната хигиена! Не забравяйте да миете ръцете си след общуането с хамстера.

Никога не хващайте хамстера за ушите и не го целувайте по носа.Много често децата искат да го гушкат,но животното се плаши,за това като начало започнете така- поднесете лакомство в ръката си към клетката му.Хамстера ще ви подуши по ръката ,след това лакомството ,защото това за него е непознат предмет.Ако държите ръката си неподвижно ,от любопитство скоро ще се покатери на нея ,а спускайки се ще престане да се страхува и след няколко дни можете спокойно да го галите.

Всеки,дори най-неприветливия хамстер можете да опитомите,като начало вземете вашия любимец в ръка.Но това се прави грамотно: за да не ви ухапе ,трябва внимателно да се запознаете с някой правила и да запомните ,че не трябва да вземате в ръка животното неочаквано.

И така, за да вземете хамстер в ръката си е необходимо:

 

 • Отначало се доближете и ако спи ,събудете го и след това го взимайте.
 • С палеца привлечете вниманието му ,спокойно но уверено го покрийте с кърпа и чак тогава го взмете.
 • Можете да го покриете и отзад ,но да не бъде неочаквано за него,иначе може да ви ухапе и най-добрия хамстер,защото в този случай инстинкта за самосъхранение и защита от опасност са силни,вземете хамстера за подмишниците.
 • Може да го вземете внимателно и за задната част ,но не действайте неочаквано.
 • Не трябва да го хващате за козината, в този случай може да се обърне и да ви ухапе.

А особено упорит хамстер може да се наложи да го укротявате,след 2-3 дни ще стане послушен ,ако вие не му причинявате болка.
Буйните хамстери се хващат като се покрият с кърпа ,събирате ръка и със средния пръст и показалеца и палеца хващате за врата и холката .Хамстера може да се хване и за върха на краката с главата надолу,но да се държи здраво.Този метод на хващане е надежден .

Хамстерите са весели и игриви животинки,здравия хамстер винаги прави нещо-копае постелята,гризе решетката,яде,мие се, пие -и винаги е бодър .

Те живеят на групи ,но само в младата си възраст до 1,5 месеца.Поведението им през това време е игриво,борят се,хапят се,но всичко е на шега.Такива детски игри са характерни за всички млекопитаещи, те развиват основни инстинкти на атака и самоотбрана.
Малките хамстери живеят в групи,защото при тях терморегулацията на организма е недостатъчна ,а в компанията на своите братя и сестри спят в куп,като се предпазват от замръзване.След 1,5 месечна възраст започват да се бият.

Особено агресивни са женските, тогава е половото съзряване на животните.При хамстерите се наблюдава матриархат.Женската е стопанка,а мъжкия има втора роля(образно казано),женските винаги бият мъжките освен в брачния период.В този случай мъжкия може да остане със женската ,но не повече от 1 час,в това време става чифтосването,а след това отново се възобновява боя,в който мъжкия може и да загине.

Хамстерите са пестеливи и чистоплътни,когато им се дава храна ,те често започват да пълнят бузи,и известно време ходят с надути бузи ,чудейки се къде да оставят всичко.За това складират цялата храна в някой ъгъл,друг ъгъл избират за тоалетна и винаги ходят на едно и също място.

При хамстерите има и един проблем, свързан с гастрономическите им наклонности.В природата дивите гризачи сe хранят с различни семена и зелени части на растенията ,но ловят и насекоми и техните личинки,за това на домашните хамстери трябва да се дава варено месо,постна извара,яйца, личинки на брашнени червеи.

Ако се храни само с растителна храна в организма започва да настъпва недостатък на животински протеини,и минерални вещества. Организма изисква животински храни и това може да накара хамстера да отиде на „лов“.

Избирайте млади животни на възраст 3-7 седмици.При покупка е необходимо да разберете възрастта му,и запомнете че могат да ви излъжат ако сте неопитни ,да назоват не тази възраст ,защото по принцип почти винаги преувеличават,за това купувайте само при опитни и сигурни хора.

Преди да закупите хамстер добре го огледайте ,дали е здрав,огледайте цялато космено покритие,при здрави животни козината е гъста и чиста ,трябва да бъде еднородна,блестяща,пухкава или гладка (зависи от породата),да не е разчорлена и сплъстена.

Ушите и лапките да са чисти ,без корички,язви, изтечения(от ушите).Очите при здравите животни са чисти,блестящи,не трябва да сълзят,да гноят,често се случва да бъдат с едно око или да е наранено от други животни живеещи с него.Огледайте около ануса,козината под опашката трябва да бъде чиста,а ако е изцапана с фекалии това означава ,че животното е имало или има диария,което значи-не го купувайте,защото може да умре след време.

След огледа вземете хамстера в ръка и го докоснете,корема при здраво животно е еластичен и плътен ,напомня барабан, а самото животно трябва да е гладко и добре охранено.Здравия хамстер има непримирим харектер-започва да се бута, да се мъчи да избяга,ако го вземете в ръка.Ако при допир усетите,че стомаха му е празен ,а ребрата прозират,не го купувайте,защото е лошо отглеждан и хранен,болен-вероятно от всичко.При опипване можете да намерите места на ухапвания от други животни, това не влияе добре на здравето му.

Поднесете го към ухото си и послушайте как диша,не трябва да има хрипове,подсмърчане, кашлица,дишането трябва да е равно и чисто.
Ако не намерите нито един от тези проблеми,значи животното е здраво и можете да го закупите.

Не забравяйте да попитате за пола,при възрастните се определя много лесно,а при младите се определя малко по- сложно.При женските разстоянието между ануса и уриналното отверстие е много по-малко,отколкото при мъжкия.При женските -както възрастни,така и млади,ясно се забелязват зърна.

Едно от най-важните условия за здраво животно е откъде точно ще се сдобиете с хамстер.На пръв поглед на пазара като че ли е най- добре:там има голям избор,продавачите са приветливи и любезни,подробно обясняват всичко,а и цените не са високи.Освен това можете да закупите и всичко необходимо за отглеждането му.Но недостатъка на покуката е голям-животните и зима и лято са все навън,изложени на студ и жега,на едно място има по много животни и в никакъв случай това не се отразява добре на здравето им.

В зоомагазина са на топло,цените са доста по-високи,но това не означава ,че са и здрави.Зоомагазините са загрижени да получат максимална печалба от продажбата и грижата за животните е лоша.За това и здравето им може да бъде подкопано от неправилно и невнимателно отглеждане.

А да си купите направо от улицата-просто няма смисъл.Освен,че са много скъпи,стоят на студ и жега и алчността на продавачите е голяма.
Най-добрия вариант да имате добре гледано и здраво животно е да го закупите от познати,които добре се грижат за животните си.Това е най-правилния избор, може да се случи да имате проблем с окраската,но поне ще имате здраво животно.Няма да бъде измъчено от транспортиране, контакт с други животни в клетката,храна и постелка….

Децата ни познават живата природа от ранно детство,от приказки,разкази,запознават се с окръжаващите ни растения и животни.
Стремим се да възпитаме чувство на доброта и състрадание, любов към природата ,много родители вземат животни заради децата си.Но преди всичко трябва да си зададем някой въпроси-какво животно е подходящо за тази цел за моето дете и възможно ли е да се държи добре със него?

От отговорите зависи и какво животно да си вземем,защото както всяко живо същество и то страда, изпитва болка,има нужда от грижи,храна.Вземайки животно ние увеличаваме членовете на семейството си,ще го отглеждаме цял живот – с удоволствие ,но и с отговорност.Трябва да му създадем всички необходими условия, за да се чувства добре.

Преди да вземете хамстер запомнете-те както всички животни са живи същества ,имат свои нужди,които трябва да удовлетоворявате, и за това за да вземете правилно решение си отговорете на следните въпроси:

– Готови ли сте да се примирите с нощния живот на питомеца? Както знаете хамстерите са вечерни и нощни животни,които спят през деня,а са активни по тъмно.Ако вие или вашето дете лишавате хамстера от дневен покой ще предизвикате стрес ,който значително ще съкрати и без това краткия му живот.

– Има ли място във вашия дом за клетка,в която ще живее животното? Важно е да намерите такова място,където и на вас няма да пречи през нощта ,и ще му бъде удобно.Не са подходящи – спалните,кухнята,коридора,там може да се простуди,и ако има пушачи в семейството сериозно ще съкрати живота му.

– Осъзнавате ли ,че от хамстера може да се появи мърсотия и неприятен мирис?

– Ще изтърпите ли ,когато вашия хамстер поради вашето невнимание изгризе или повреди нещо?

– Има ли алергичен в дома ви към козина и прах?

– Ще можете ли да създадете необходимите условия за неговото съществуване ,ако вие заминете? Ако се наложи спокойно можете да го дадете в зоомагазин, хотел,познати-хамстерите понасят добре разликата.

– Няма ли да имате повод да се откажете от него,ако ухапе вас или друг в семейството?

Ще допуснете ли в една клетка цяло семейство,важно е да знаете , че двойки се сформират ,когато животните са млади,обикновено на възраст 1,5-2 месеца.

Ако се подбират двойки от възрастни животни те трудно ще живеят едни с други,ще се бият и нанасят тежки рани.

Ако хамстера ви избяга от клетката ,това може да ви причини много неприятности.Животното може да се скрие в някой шкаф,да изгризе дрехи,други вещи , да яде продукти и да ги хвърля,да създаде доста неприятности.

За да хванете беглеца и да го поставите на място ,има няколко начина.Може да се опитате да го върнете обратно в клетката като отворите вратата и да я поставите близо до мястото ,където се крие.Когато огладнее ще се върне бързо ,но не всеки хамстер иска да остане в нея.Проверете гнездото,защото може сладко да си спи в него.

Може да постъпите и по друг начин-сложете в стара обувка малко тоалетна хартия или салфетка с малко храна.Много често хамстерите с удоволствие се заселват в тях ,и в един прекрасен ден ще намерите своя любимец там.

Можете да поставите храна в стъклен буркан ,ще се мушне вътре заради храната ,но обратно няма да може да излезе.
В домашни условия хамстера живее в клетка или терариум.

В клетката хамстера се вижда добре ,а лазенето по пръчките на клетката е голямо удоволствие и добра гимнастика,там лесно се събират колелото за бягане и поилката.

Преимуществото на клетката е в това,че тя добре се проветрява ,но е трудно да се извади животното ,ако се съпротивлява,може да се запъне със задните лапки и да не можете да го извадите ,освен това всичко наоколо ще стане само стърготини.

Ако сте решили да държите хамстера в клетка ,да знаете че не само ще ви развлича с акробатични упражнения ,но и ще ви тормози през нощта със силни звуци от опитите си да прегризе пръчките.Трябва да изясните за себе си какво предпочитате -шума в клетката или в аквариума? Остава ви да се примирите ,след няколко безсънни нощи ще свикнете и ще спите без да се събуждате от шума ,произведен от него.

В терариума хамстера се вижда и се държи тихо.Терариума обичайно е от стъкло ,ако е голям поставете там колелото ,не разнася стърготините ,но с поилката е сложно.Ще ви се наложи да му давате сочни зеленчуци или да оставите тежък глинен съд с вода.

Но в терариума има и неприятни моменти,лошо се проветрява и за това се натрупва неприятем мирис и въглероден диоксид. Ако сте избрали достатъчно широк и не много висок и го покриете с мрежа или решетка ,няма защо да се притеснявате.

С терариума решавате проблема със стърготините ,цели облаци летящи изпод задните лапи и падащи в постелката (хамстера има навика да натрупа кучинка под себе си ,и подпирайки се на предните крака, със задните да рие назад ).Там може да го наблюдавате как живее ,какво прави ,всяка свободна секунда хамстера прави по нещо.

Реклами

11 responses »

 1. Много полезна информация. Мога ли да купя на малко дете хамстер ? Има ли някакви противо показания за 5 год дете ?

  • Няма никакъв проблем стига на детето да се обясни как трябва да се отнася с хамстера. Важно е да не го дразни прекалено, за да не го ухапе той. Иначе ще е дори хубаво малко дете да си има животинче, понеже развива чувството за отговорност и става за хубава игра. Един съвет, вземето на детето хамстер, а не мини хамстер. Понеже мини-тата хапят повече от обикновените хамстери.

 2. От кога искам хамстер баща ми казва че ще ми вземе лятната ваканция защото майка ми още не знае но не мога да търпя от януари говорим за това!

 3. 🙂 Хубаво е да имаш хамстер! Аз лично имам мини хамстерчета и са много пухкави,все едно държите памук 🙂 и хубавото е че не искат много място или големи грижи 🙂 !

 4. аз вкъщ имам два и ги обожавам но трявват много грижи .А между другото аз съм на 9 г .

  • някой хора който са несериозни си казват *А колко ли е трудно да отглеждаш хамстер * но кой ще му сложи храна трици и вода.не става толкова лесно а други си казавт * После ще ти сложа храна *Чао хамстер * отивам да играя на компа. Но вие как ще се почувствате ако мама и тати не се грижат за вас -гадно . Затова не зависимо дали е малък или голям домашния ни любимец ние трябва да се грижим за него.Дразня се когато някой толкова иска домашен любимец , да кажем че има хамстер и трябва да му се сменът триците и детето казва *Мамо ще смениш ли триците на хамстера щото играя на Minecraft ,пък някой ден ще ти се реванширам . А съответно майката няма избор и се съгласява.Но след време тя спира да му огажда и когато детето поглежда към клетката и вижда колко е мръсна си казва *O.M.G.* и чак тогава разбира каква грежка е направил и започва да се грижи за него . Ето такива могат да бъдат последствията ако не се грижите за своя домаен любимец.

 5. zdraveite dnes si kupih obiknoven hamster, ot magazina mi kazaha che e na 2 meseca az go ogledah zdrav e no e maluk jiveeshe s roditelite si i drugite malki…zanesoh go v kushti v terariuma i zapochna da pishti vsushnost pishteshe oshte v kutiqta v magazina kato mi go dadoha. kakvo trqbva da napravq? shte svikne li? predi imah mini hamster i jiva 2 i polovina godini amm tova normalno li e? -blagodarq vi!

   • Моите хамстери са 2 мъжки и сега видях 1 бебе хамстерче на една приятелка и искам да го взема.Проблемът е ,че моите са от големия вид,а то е мини хамстер.Могат ли да живеят заедно?😨

  • И моята беше така като го преместих от аквариум в клетка, но след 2 дни и мина.☺

 6. Статията ви е страхотна.Да купиш хамстер най вече заради желанието на децата си е невероятен подарък, но в крайна сметка трябва да осъзнаем, че и то е живо същество. Ще има нужда от специални грижи, а не просто да бъдат гледани и галени от малките деца. все пак ще трябва да се почиства клетката и т. н.Тук пишете по важните неща.И аз съм чувала, че казват, че е лесна работа, но не е така.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s