Как правилно да разхождаме хамстера

Стандартен

Изображение

Най- доброто общуване с хамстера- това са разходките със стопанина му.

Разходката носи много положителни емоции, но при неправилен подход може да се превърне в нещо много опасно.

Място за разходка

Най- важното- изберете правилно място за разходка. Колкото и парадоксално да звучи, хамстера може да се разхожда само вътре в жилището, НИКОГА не го изнасяйте на улицата.

Улицата е пълна с различни шумове, миризми, скитащи кучета, това е огромен стрес за хамстера.

Улицата е източник на инфекции, ваксини за хамстери няма, което значи че те не са защитени от никакви инфекции, които има на улицата, да не говорим за паразитите. За това разходката на улицата може да бъде опасна за здравето на хамстера.

На улицата е невъзможно да се ограничи полето на дейност и може малко да се използва, хамстера веднага ще се скрие под някой камък, в канализационна решетка или просто ще се хвърли във високата трева, намирането му ще стане невъзможно.
В дивата природа хамстерите разбира се няма да оживеят, защото те са изнежени домашни любимци, привикнали да живеят на топло и са напълно зависими от стопаните си.

Извод: улицата е неподходящо място за хамстера.

Жилището, в което живее хамстера е идеално място за разходки. Но с няколко уговорки, преди разходката внимателно огледайте мястото за разхождане.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА:

1. Предмети, които не трябва да гризе( кабели и електрически проводници, отровни растения и др.).

2. Отвори, в които може да се скрие ( не е желателно да се разхожда по пода, където може да се мушне под шкаф, диван, или навсякъде,където няма да можете да го виждате).

3. Повърхности, от които може да падне ( ако сте решили да го разходите по масата или друг висок предмет,обезателно затворете достъпа до краищата, заградете ги с нещо високо, за да не може хамстера да изпълзи. Не го разхождайте близо до открити предмети пълни с вода, защото може да падне и да потъне).

4. Неустойчиви конструкции ( хамстера ще се изкачи на различни предмети, убедете се че няма да падне).

5. На много малки или остри предмети, които може да погълне или да мушне в бузите си.

6. На много студено или горещо ( не разхождайте хамстера на течение или под открито слънце, близо до отоплителни уреди или климатик).

Според нас стопаните, най- доборто място за разходка е дивана. От една страна повърхността на дивана е ограничена и винаги можете да видите къде се намира хамстера.От друга страна, дивана е достатъчно голям, и хамстера може да потича там с удоволствие. Единственото- предварително закрийте всички дупки,през които може да избяга или да влезе вътре в дивана и да се скрие.

Изображение
С какво да забавляваме хамстера по време на разходка

– На мястото за разходка, разпръснете интересни предмети за хамстера- малки кутийики, в които може да се завре, тръби,където да лази и много други.Можете да направите с някой предмети „планина“,например със затворени кутии за обувки, на които може да се покатери.

– На различни места поставете лакомства, сложете ги в кутии,в които ще се завре или просто ще са по пътя му.

Поведение на хамстера по време на разходка

След като пуснете хамстера на раходка,той ще започне бавно и внмателно да изследва всичко, което сте приготвили. Не се заблуждавайте от неговите бавни действия- когато напълно разгледа всичко,ще започне да тича с реактивна скорост.

С лакомствата се държи по-различно, някой ще скрие във бузите си.Ако постъпва точно така – значи ви е провървяло,значи можете да го пускате за по-дълго на разходка.Ако хамстера изяде всичко наведнъж,не му давайте много храна по време на разходка, за да не се изходи директно върху нея. Сития хамстер е добре да отнесете в къщичката, за да може спокойно да смели храната.

Колко често и колко време да се разхожда

Ако хамстера не се страхува от разходките и получава удоволствие от тях, може да се разхожда всяка вечер. Старайте се това да бъде вечер, за да не бъде сънен и да няма желание да ходи на топло.

Колкото за продължителността на разходките- решавате вие. Наблюдавайте реакциите на хамстера си- вие знаете по-добре кое е добро и кое не. Във всеки случай хамстера не трябва да се разхожда по-дълго от половин час, за да не се умори много и отдалечи от къщичката.

Как да разберем харесва ли разходката на хамстера?

Хамстерите имат различни характери, така че правила за това няма. Можете да се опитате да разберете настроението му по отношението му към храната. Ако я събира в бузите или яде лакомствата, значи се чувства добре, но това не е достатъчно условие.

Какво трябва да помните

Никога не оставяйте хамстера сам по време на разходка. Той трябва постоянно да се намира във вашето полезрение и винаги да можете да го хванете.

Вашата задача е да не разрешите на хамстера да избяга. Ако избяга, това ще бъде голям проблем. Разбира се, срещат се достатъчно умни хамстери, които сами се завръщат от разходка, отзовават се на името си и излизат при повик, но въпреки всичко, безконтролната разходка- е голяма опасност за хамстера.

Погрижете се нищо да не уплаши хамстера, не говорете високо, иначе животното ще се изплаши.

Ако имате други животни, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се уверете, че нямат достъп до мястото за разходка на хамстера.
Не забравяйте, че движещия се хамстер е плячка за хищниците.
За разходката в сфера

Тези сфери се използват за разходка на гризачите в жилището, от нея не може да излязат и да избягат, нито да прегризат нещо опасно.

Въпреки всичко използването на сфера за хамстер е измъчване на животното.
Причината е в това,че тези сфери са разработени за плъхове, които превъзхождат много малко хамстерите по интелигетност. Плъха може да разбере, какво точно му предлагате.
Хамстерите също са умни животни, но не толкова колкото плъховете.
За това сферата за тях е просто едно затворено помещение, от което постоянно се опитват да излязат. За това не ви съветваме да разхождате хамстера по този начин, по-добре купете колело.

Реклами

3 responses »

  1. Според мен сферите за разходки са много интересни за хамстерите и не им причиняват стрес моя хамстер го пускам да се разхожда често в тази зорбинг сфера и мисля че му и много приятно даже ни иска да излиза като му я отворя.

  2. Моята хамстерка е кротка. Възможно ли е лакомствата да не и вземат погледа?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s