Хамстерите добиват полова зрялост по различно време в зависимост от вида си, от един месец до три месеца. Мъжките остават плодовити до края на живота си докато женските – не. Женските се разгонват на четири дни. Т Размножителният сезон е от Април до Октомври, ражда от два до три пъти от 1 до 13 малки. Бременността продължава от 16 до 23 дни.Бременността трае от 16 до 18 дни при златистия хамстер, от 21 до 23 дни при обикновения хамстер и от 23 дни до 30 при хамстера на Роборовски. Златистият хамстер ражда средно по 7 малки, но има случаи и по 24 , което е максимума за утробата.Хамстера на Кампел обикновено има между 4 и 8 малки, може да има 14. Джунгарският хамстер, обикновения хамстер и хамстера на Роборовски имат по-малко на брой малки.

Джунгарският хамстер прави силни, моногамни връзки със своите партнъори. Ако се разделят, може да се депресират за дълго време. Това важи с по-голяма сила за мъжкия. Те стават пасивни, ядат повече, дори показват признаци на човешката депресия. Това се случва най-вече при мъжките. Това може да причини затлъстяване.

За обикновения женски хамстери е известно, че стават агресивни към мъжките, ако се държат прекалено дълго заедно. Има случаи, в които мъжките умират, когато ги атакуват женските. Ако имате такъв вид е по добре да ги отделите след чифтосването.

Хамстерите се раждат голи и слепи в гнездото, предварително приготвено от майката. Тя използва стърготини и листа е дивата природа, но в плен предпочита памук или тоалетна хартия. След една седмица започват да разучават около гнездото. След три седмици(или четири за хамстера на Роборовски) те са напълно отбити. Повечето хора, които отглеждат хамстери ги продават на магазините, когато са на възраст между две и девет седмици

ЕТАПИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА НОВОРОДЕНОТО:

1. ден
Кожата е червена и неокосмена. Очите са залепени(сляпо). Крайниците са неоформени и слаби. Движениятя са некоординирани.

2. ден
Кожата започва да се пигментира

5. ден
Започва окосмяването. Първо поемане на твърда храна (която е занесена от майката в гнездото). Първи опити за “миене”.

10. ден
Очите се отварят. Започва сам да пълни и изпразва бузите си. Напълно самостоятелно чистене. Самостоятелно отделяне на урина без помоща на майката.

14. ден
Хамстерът напускат гнездото и си играе с братятя и сестрите си.

21. ден
Хамстерът е напълно самостоятелен.

ПОВЕЧЕ ЗА БЕБЕТАТА…….
При всички домашни животни, но преди всичко при вечно имащите желание за размножаване хамстери, „семейното планиране“ е от голямо значение. Разбира се е голямо преживявяне да се наблюдава израстването на малките, но след това накъде? Едва след като можете да си отговорите на този въпрос и сте сигурни, че ще можете да осигурите нов дом на малките -можете да направите тази крачка. Една част от котилото може би ще можете да задържите, но какво ще стане с останалите? Това трябва още от самото начало да е ясно или изобщо не трябва да се захващате с размножаване.

Чифтосване
Златистият и китайският хамстер достигат полова зрялост между 35. и 45. ден, но за развъждане трябва да се изчака още малко. Женските трябва да са най-малко на 8-10 седмици, а мъжките на 10-14 седмици. Хамстерите-джуджета трябва да са поне на 3-4 месечна възраст.
Ако държите една двойка хамстери заедно със сигурност нямя да има проблем при чифтосването, друг е обаче въпросът ако трябва да съберете две животни, които не се познават. Сложете женският хамстер в клетката на мъжкият, а не обратно, защото женският ще се опита да защитава териториятя си и така може да има пострадали. За всеки случай имайте готовност да ги разделите, ако се наложи- за предпочитане е да сте с кожени ръкавици. Опитайте отново на следващата вечер между 20 и 23 часа.

Бременност
Бременноста при златистият хамстер продължава 15-16 дена, а при хамстерът-джудже 20-22 дена. Че вашият хамстер очаква малки ще забележите, не толкова по наедряващото тяло, а по-скоро по промененото и държание. През това време тя събира повече храна в склада си и непрекъснато разнася материал за гнездото си. Ако къщичката в която спи и се стори малка за „детска стая“ си прави отделно гнездо за малките. Разбира се през времето на бременноста , а и след това хамстерът се нуждае от абсолютно спокойствие.

Раждане
Раждането най-често е през ноща и в повечето случаи не продължава по-дълго от половин час. При златистият хамстер малките са между 5 и 15 малки, а при джуджетата от 2 до 10 на брой.

Реклами

34 responses »

 1. какво да правя ако хамстера иска да излезе от аквариума ???

  • той винаги ще иска да излиза, естествено не може да си играеш с него постоянно, но отвреме навреме го взимай и си играй с него, така той ще се разхожда

 2. Ами ако не искат?Имам предвид ако мъжкият не иска….

  • няма определено време за това, остави ги няколко дни заедно ако не се бият, след това отдели женската и следи дали е забраменяла (бързо ще проличи), ако не се получи, върни я пак

 3. Днес си купих 2 хамстерчета, едно мъжко и едно женско. Бяха в един аквариум, но сега в клетката женската напада мъжкия. Какво мога да направя по въпроса?

  • принципно е нормално, случва се понякога да се нападат, а после да си станат двойка, но като цяло ако не искаш да имаш цяло поколение от хамстерчета, по-добре ги дръж разделени 🙂

  • Попринцип за хамстерите е по – добре да живеят отделно защото се збиват.

 4. az obmislqm vazmojnostta da si vzema dva xamstera ma6ki i jenski – zlatisti 🙂 problema e 4e imam 1 akvariym ot 100 litra i neznam tova prostranstvo dostata4no li e 🙂

  • Премести майката и може да не местиш бебета, ако не местиш бебетата то трябва да смениш триците около Гнездото като през това време майката е в транспортна кутия или нещо подобно,ако бебенцата са малки до 10-12 дена по-добре не ги пипай, защото майката ще ги изостави.
   за препоръчване е да дадеш на майката памук или късчета тоалетна хартия за да направи гнездото меко и топло за малките бебета

  • Малко късно ти отговарям но дано да бъде полезно за следващото поколение.

  • Ама напълно възможно е.все пак са гризачи и изяждат негодните си малки , например без краче не ,очен център и тн.☺

   • Съжалявам но телефона ми редактира думите . Имах предвид без краче оченце и тн

 5. Имам мъжки и женски хамстер панда живеят заедн в един акваиум.Когато женската роди трябва ли да отделя отделно мъжкият от аквариума.

 6. Извинете кога ще мога да хващам бебето хамстерче и майка му без да се притеснявам от ухапване.

 7. Извинете кога ще мога да хващам бебето хамстерче и майка му без да се притеснявам от ухапване?

 8. Как да разбера дали хмстера ми е бременен?Той е джудже.Коремът й малко подут и затова се чудя.

 9. трябва ли да се отделят малките хамстерчета от майката след като роди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s