Предпазването е по-добро и за предпочитане от лекуването на заболяванията не само при хамстерите. Трябва да се прави всичко възможно да се избягват основните грешки, свързани с гледането и храненето.
Някои фактори, благоприятстващи развитието на заболявания при хамстери, отглеждани като домашни любимци, са изброени по-долу:

 • влажни, затворени и невентилирани кафези, клетки, аквариуми
 • повишено течение
 • неподходяща постеля
 • гризане на пластмасови части
 • грешки по непредпазливост при излизане и разходка (кабели за високо напрежение, отворени врати, отоплителни уреди, високи шкафове на стената…)
 • човешко невнимание
 • горещина
 • стрес
 • неправилно хранене

Влажни, затворени и невентилирани кафези, клетки, аквариуми

Местообитанието на хамстера би трябвало ежеседмично (в зависимост от големината и вида и по рядко) основно да се почиства. При това се измива всичко с гореща вода, подсушава се и се подновява постелята. Ъгълът за уриниране би трябвало да се почиства и подсушава ежедневно. Когато хамстерът се отглежда в аквариум, много често се стига до повишаване влажността на въздуха в аквариума, което за живеещият обичайно на открито гризач е гибелно.

Повишено течение

Клетката би трябвало да бъде поставена на място, където хамстерът да е защитен от прекомерни въздушни течения. Освен това той не е желателно да бъде поставен на земята.

Неподходяща постеля

Обикновено като постеля се използва талаш от дървообработващата промишленост. Той трябва да е сух и да не е мухлясал. Когато забележите при доставянето му каквато и да е необичайна миризма, сменете го незабавно! Не използвайте никакви прекомерно ситни частици. Те възпаляват и увреждат изпъкналите очи на хамстера.

Гризане на пластмасови части

Хамстерът е гризач, поради което винаги съществува опасност да бъдат схрускани някои пластмасови предмети. Въпреки това, една от често допусканите грешки е настаняването му в пластмасови кафези, които са обзаведени изцяло с пластмасови елементи, а и освен това са прекалено тесни. За предпочитане е за къщичките и обзавеждането да се използват естествени материали, като дърво, керамика, мукава, както и клони за гризане и катерене.

Грешки по непредпазливост при излизане и разходка (кабели за високо напрежение, отворени врати, отоплителни уреди, високи шкафове на стената…)

Излизането и разходките за хамстера са от изключителна важност. По възможност те трябва да се осигуряват всяка вечер. За целта, обаче, трябва да се предприемат някои предохранителни мерки, за избягване на някои рискови места, представляващи опасност за малкия гризач:

 • Кабели: Хамстерът гризе с голямо удоволствие кабели. Това е много опасно, поради съществуващ риск от токов удар.
 • Шкафове на стената: Хамстерите са много способни в катеренето и могат да използват малки пролуки и проходи, за да се изкачат по шкафове, гардероби и др., на доста голяма височина. За съжаление те нямат добре развито чувство за височина, а стопаните не бива да се доверяват на възможността те сами да открият обратния път, поради което съществува опасност да скочат или паднат от високо, което може да се окаже смъртносно.
 • Отворени врати: За хамстерите е голямо удоволствие преминаването през пролуки, образувани от шарнирните връзки на отворени врати. Понякога по невнимание при затваряне на вратата, той може да бъде премазан или тежко контузен. Винаги при затваряне на врати се уверете, че вашият домашен любимец не е в пролуката между вратата и рамката. Освен това, при външни врати съществува възможност хамстерът да избяга навън, а там той не би преживял дълго.
 • Хамстерите хрупат с удоволствие листа, а даже и кактуси, поради което цветя и други растения трябва да са поставени на необходимата безопасна височина, където да не могат да бъдат достигнати.
 • Същото се отнася за пълни с вода саксии, от които хамстерът не винаги е способен да излезе или изплува сам.
 • Всичко, което хамстерът намира и среща по време на разходката, ще бъде по възможност прибрано и складирано в торбичките. Поради това трябва много да се внимава в неговия обсег да не попадат остри предмети, като: пирони, игли, габърчета, както и платмасови чанти, полиетиленови кесии и др. подобни, тъй като гризачът много ще се зарадва на изобилието от разнообразна „храна“.
 • Възможно е хамстерът да изяде някои миещи и перилни препарати, което да се окаже фатално. Собствениците трябва да се отнасят с голямо внимание в това отношение.

Човешко невнимание

По невнимание на хората са загинали доста хамстери. Когато хамстерът е на свобода, трябва да се оглеждате постоянно къде стъпвате. Преди да седнете, уверете се, дали малкият палавник не се е настанил преди вас на избраното място за сядане. При затваряне на чекмеджета, врати на шкафове и гардероби, проверявайте винаги дали не застрашавате живота или здравето на вашия домашен любимец по някакъв начин. Хамстерът може да скочи дори от вашето рамо. Не бива да го оставяте безконтролно да тича по масата, тъй като даже скок от неголяма височина може да доведе до лоши и нежелани последици.

Горещина

Температурата в помещението трябва задължително да бъде контролирана, както и хамстерът не бива да бъде излаган продължително време на директно слънчево греене.

Стрес:

 • Често събуждане през денонощието
 • Събиране с други хамстери
 • Гонене и хващане
 • Шум (напр.: висока музика или шумна игра на деца в помещението)
 • Прекомерна игра с хамстера
 • Продължително пътуване

Неправилно хранене:

Реклами

One response »

 1. Здравейте 🙂 Преди два дни ми подариха 2 хамстера-един мъжки и един женски. Аз ги разделих в две отделни клетки, за да нямам потомство. Оказа се, че мъжкият е само с три крака. Подвижен е, почиства се.. няма никакви други проблеми. Забелязвам, че има нещо на мястото на лапичката, но не е цяла лапа. Какво да правя? Да предприемам ли нещо? Да го заведа ли на ветеринар? Какво да правя?
  П.С. Купен е от зоо магазин, не от пазара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s