Клетката на хамстера трябва да е поне 47 х 47 см и 15 см висока. Най-добри са клетките с твърда основа. Има три вида клетки, които се използват при хамстери: от стоманена мрежа, стъкло или пластмаса. Клетката от стоманена мрежа позволява на хамстера да използва мрежата като уред, по който да се катери. Стъклените клетки се почистват лесно, но нямат почти никаква вентилация. Пластмасовите обикновено се продават с много играчки за хамстерите, което ги прави трудни за почистване, а и в тях вентилацията не е оптимална. Има и клетки на два етажа, които са подходящи както за едно животно така и за повече.
При обзавеждането на клетката първото нещо, което трябва да поставите е къщичка за сън. В зоомагазините има различни модели готови къщички. По- добре е да си вземете такава с повдигащ се покрив особено ако смятате да развъждате любимците си.
Подходящи за храна са тежките съдове коите не могат да бъдат преобърнати. Те трябва да се почистват лесно. Съдовете за вода представляват специални готови поилки, които можете да откриете в зоомагазините.
Хамстерите обичат де си играят и затова трябва да им осигурите катерушки, играчки или колела за бягане. Те са важни и за поддържането на здравето им. Катерушка може да се направи и в домашни условия от клони.
В зоомагазините може да се намерят съндъчета за риене. Това е едно от най-любимите занимания на хамстерите.
Важно е клетката да се разположи на място където няма пряко слънце и не става течение. Тя не бива да се поставя и близо до отоплителни уреди, които да изсушават прекалено въздуха. Тъй като хамстерите спят през деня тяхната клетка не бива да е близо до телевизор който постоянно ще работи. Това може да доведе до раздразнение и агресия.

Реклами

8 responses »

  1. Искам да попитам дали е проблем, ако го отглеждам в продълговат аквариум? : )

  2. Здравейте, имаме хамстерче, което живее в пластмасова клетка с тунелчета, като показаните по-горе на снимките. Тези тунелчета са оребрени отвътре, с цел да може хамстерчето да се катери и при наклон на тръбата. Проблемът е, че нашето хамстерче обича пластмасата повече от лакомствата май, защото нощем си гризе тунела. Купих капачки и затворих двата входа на тунела, за да не влиза нощем, но тази сутрин е изравнил неравностите по капачките. Първи въпрос-може ли да му стане нещо от толкова изядена пластмаса? И втори въпрос-може ли да счупи тунелчето, да си пробие дупка и да избяга от там?

    • Махнете тунелчето, ако е възможно, а ако не може, ще се наложи да смените клетката. Пластмасата е вредна и разбира се последствията няма да са добри. А определено може и да си прегризе дупка и да излезе.

  3. Моя хамстер е редовен и аз нямам такива проблеми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s