Хамстерите са доста устойчиви на заболявания домашни любимци, но са и толкова малки, че травми и заболявания могат много бързо да станат сериозни. Ако забележите някакви признаци на заболяване по хамстера трябва бързо да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Признаци за заболяване са загуба на апетит, бездействие, сгушване в ъгъла, настръхнала и рошава козина, кашляне, хрипове, търкане на носа или очите, мокро около опашката му, също така и диария. Опадването на козината може да е симптом на заболяване на кожата или паразити, и също дава основания за посещение на ветеринарен лекар.
Ако вашият хамстер е наранен или болен, дръжте го на топло и го насърчавайте да приема вода и храна (ако е необходимо използвайте капкомер), докато го заведете на лекар.


Мокра опашка

Това е много сериозно чревно заболяване при младите хамстери, което обикновено завършва със смърт. Болните хамстери имат мокра и зацапана опашка от настъпилата диария. Заболяването не се предава на хора. Наблюдава се предимно при 3-6 седмични хамстери. Тъй като голяма част от хамстерите по зоомагазините са точно в тази възраст, заболяването може да настъпи скоро след купуването. Всички породи хамстери боледуват от тази болест.Какви са симптомите?Болните хамстери са летаргични, нямат апетит и спират да си почистват козината. Имат много тежка водниста диария, която зацапва областта около ануса и опашката. Диарията предизвиква обезводняване. Чувстват болки в корема. При тежки случаи се наблюдава кръв в диарията. Това е сериозно заболяване и, ако се забележат споменатите симптоми, се консултирайте с ветеринарен специалист.Как се лекува?Прилагат се антибиотици. Прави се вливане на разтвори против обезводняването, дават се лекарства за диарията. Хамстерите се поставят на топло и чисто. В повечето случаи, въпреки лечението, настъпва смърт 48 часа след наблюдаване на клиничните признаци. Как може да се предотврати?Хамстерите трябва да се отглеждат на чисто. При избора на хамстер трябва да се избере такъв, на който родителите не са боледували. Трябва да се избягва стресът и рязката смяна на обстановката – по-рядко да се играе с него през първите няколко дни; плавна промяна в храната, ако се сменя и т.н.

Паразити

При наличието на паразити, се подува корема и хамстерите отслабват. Само някои тении и глисти от сем. Oxynridae могат да засегнат хамстерите. Малки сегменти или приличащи на семки от краставица частици, са сигурен белег за паразитно заболяване. Най-сигурно е микроскопското изследване. Заболяват също и от външни паразити – бълхи и по-рядко от кърлежи. При тях се наблюдава суха кожа, пърхут, опадане на козината или сърбеж. При третирането е важно не само животните да се обезпаразитят, но и дома ви.

Абцеси

това са локални огнища на инфекция, които могат да се образуват от доста незначителни наранявания по кожата. Гной се натрупва под кожата, като понякога се образува доста голяма бучка, която понякога сама се отваря и от нея започва да изтича гной. Абцеси могат да се образуват и от нараняване на устната лигавица от твърда храна. Абцесите изискват ветеринарна помощ за обработката им и лечение с антибиотици.

Заболявания на дихателната система

Особености на дихателните органи при хамстерите- белите дробове на хамстерите се характеризират с това, че десният бял дроб е разделен на четири дяла ( горен, сърдечен, диафрагмен и допълнителен), а левият е единен.

Възпаление на глътката, фарингит

Възпалението на лигавицата на глътката ( фарингитът ) протича най-често в остра форма. По-рядко може да се наблюдава дифтероидна, крупозна, язвена и флегмонозна форма или процесът да протече хронично. Възпалителният процес може да бъде първичен ( самостоятелно заболяване на глътката ) или вторичен (като симптом на други болести, гана, ларингит, стоматит и др. ).

Етиология

Една от най-важните предразполагащи причини е простудата, други причини са къпането на животните в студена вода, пиенето на студена вода, храненето с много гореща или много студена храна. Възпалителният процес се предизвиква от стафилококи, стрептококи и други микроорганизми.

Признаци

Отначало животните са апатични и се наблюдава схванатост на главата и шията. При палпация се установява болезненост в гърлената област. Поглъщането на храната е затруднено, наблюдава се саливация. При пиене на вода или други течности голяма част от тях изтича обратно от устата, а понякога и през носа. Вътрешната телесна температура при по-тежките възпаления е повишена.

Лечение

Да се осигурят топло помещение и мека кашеста храна. Около гърлото се прави загряващ компрес. Мускулно се инжектират антибиотици.

Профилактика

Животните се предпазват от простуда и им се осигурява рационално хранене.

Бронхопневмония

Бронхопневмонията е възпаление на бронхите и на отделни или група дялове на белите дробове, в алвеолите на които се събира ексудат. Най- често боледуват младите и най- възрастните слаби и изтощени животни.

Етиология

Причинители на болстта са микроорганизмите, обитаващи дихателните пътища и активизиращи се при намаляване на локалната и общата резистентност на организма. Простудата играе важна роля успоредно с непълноценното хранене. Често пъти бронхопневмонията се явява като усложнение на бронхита и микробронхита. Болестта може да възникне и като вторично заболяване в развоя на някои заразни болести.

Признаци

Животните са угнетени, апетитът е намален, а вътрешната телесна температура. Дишането е учестено, повърхностно и затруднено. Понякога поради запушване на ноздрите с ексудат се явява лабилно дишане.

Лечение

Подобряват се зоохигиенните условия на отглеждане и хранене. Лекуването с антибиотици продължава от 4 до 6 дни.

Плеврит

Възпалението на плеврата се характеризира с отлагане на фибрин върху нея или с набиране на ексудат в плевралната кухина. В зависимост от естеството на ексудата плеврита бива сух и воден. Водният плеврит може да бъде серозен, серофибринозен, хеморагичен, гноен и гнойно-ихорозен, а в зависимост от развоя на болестта – остър и хроничен, а по обхвата на възпалителния процес – общ ( дифузен ), едностранен и двустранен.

Етиология

Както при пневмонията, простудата, недохранването, телесните напрежения и изтощаването намаляват защитните сили на ораганизма спрямо микробните причинители на болестта – пневмококи, стрептококи, стафилококи, туберкулозна бактерия и др. Тежките травми в областта на гръдния кош също имат значение. Вторично плевритът може да се прояви като усложнение на пневмония или туберкулоза.

Признаци

Обуславят се от развоя на болестта и от характера на възпалителния процес. Животните нямат апетит, конюнктивите са зачервени, вътрешната телесна температура е повишена, а дишането – затруднено, учестено, от абдоминален тип.

Лечение

Препоръчва се пълноценно хранене и ограничаване на водата. За лекуване на възпалителния процес против микробните причинители се прилагат антибиотици с широк спектър на действие.

Пневмоторакс

Болестта се проявява с набиране на въздух или газове в плевралната кухина.

Етиология

При нараняване на гръдната стена въздухът прониква в плевралната кухина отвън или белите дробове при разкъсване на алвеоли и бронхиоли. Силната еспанзивна кашлица благоприятства навлизането на въздуха между висцералния и париеталния лист на плеврата. Попадналият въздух в интраплевралното пространство притиска белите дробове и затруднява дишането. Пневмотораксът бива открит, закрит, вентилен, едностранен и двустранен.

Признаци

Пневмотораксът настъпва внезапно. Животното има затруднено дишане и показва силен задух. Обикновено температурата не е повишена. Конюнктивите са цианотични, а пулсът е ускорен. При дишането се установява асиметрия в движението на гръдния кош. В здравата половина на белите дробове дишането е усилено. При двустранен пневмоторакс състоянието на животното е много тежко – има силен задух и цианоза. При бързо навлизане на въздуха в интраплевралното пространство може да настъпи колапс с летален изход.

Лечение

На животното се осигурява покой, зашива се външната рана и се прави опит за изтегляне на попадналия въздух с апарат или със спринцовка. За предотвратяване на възпалителния процес може да се инжектират антибиотици, а при необходимост – и сърдечни средства.

Простуда

Етиология

Течение, съчетано с висока влажност и студ. Респираторно заболяване може да се провокира и при контакт със запрашен и замърсен талаш или друга постеля.

Признаци

Кихане, кашлица и влажен нос.

Лечение

Животното се премества в топла стая, без течение, при 22-25С. Така също животното се нуждае от добри грижи и свежа храна.

Алергия

Етиология

Алергия към постелята, особено към хвойновите видове дървесина, а така също и към ароматизиран талаш или праха в него, който дразни дихателните пътища. Възможно е да се развие алергия и към храна.

Признаци

Червеникави воднисти изтечения от носа, проблемно дишане. Възможно е да има сърбеж.

Лечение

Смяна на постелята с друга ( сено, салфетки – неоцветени и неароматизирани ) или с талаш от листвени видове дървета, сменя се и пясъкът за прашни бани. Изключват се хранителните продукти, към които животното може да е алергично.

 Абцеси –представляват локални огнища на инфекции, които се характеризират с натрупванена гной. Причини за появата на абцеса могат да бъдат незначителни нараняванияна кожата или на устната лигавица. Приемането на твърда храна може да доведесъщо до образуването на абцес. Понякога абцесите сами са пукат, но в повечетослучаи е необходима ветеринарна помощ за тяхното отстраняване.
Кожни заболявания – опадването на козината е нормално при сезонната ѝ смяна и при възрастнитепредставители, но съпроводено със сърбеж, зачервяване и лющене на кожата налагаветеринарна помощ.
Хибернация – товае състояние, в което хамстерът изпада при понижаване на температурата впомещението. Неговата телесна температура също се понижава, а метаболитнитепроцеси се забавят. Често пъти стопаните си мислят, че техният любимец епочинал. За да се избегне хибернацията е необходимо поддържането на постояннастайна температура, която да не е много ниска.

Реклами

23 responses »

 1. Здравейте!С моята Рижи пак имаме проблем.Преди седмица открих едно образувание колкото бобено зърно точно под кожата между лапата и врата, но като го пипам и се мести.Доктора каза, че е трудно да се определи какво е без да се изследва образуванието.Възможно е и да е тумор но не се знае дали е доброкачествен или не!Точно преди месец Ви бях писала ,че Рижи незнам как, но явно си беше навехнала лапичката, но се оправи за 2-3 дни.Това образувание се появи до същата лапа ,дали е възможно да е от нараняването.Иначе няма никаква промяна в поведението и си е жизнена и с апетит както винаги и много тича.Вчера реших да им купя една немска стърготина, ароматизирана и по-ситна.А тази, която винаги ползваме е по-едра.Снощи я сложих за първи път и тази сутрин забелязах ,че Рижи издава някякви звуци като се зарови в стърготината.Събудих я ,тя излезе взе си храна и нищо и нямаше и като се зарови в къщичката пак така.УУуффф….много се притеснявам немога да разбера има ли и нещо или не?Поведението и е съвсем нормално, но това което Ви писах има ли връзка едното с другото и какво да направя?Предварително Ви благодаря!!!

  • 1во може да се окаже алергична към стърготините и за това да издава звуци, смени ги със старите и виж как ще е тогава
   2ро едва ли има връзка между навяхването и образуванието, ако продължи да расте най-вероятно е тумор, предполагам никой ветеринар няма да поиска да помогне в такъв случай, но повечето хамстери с тумор, доживяват до старостта си и продължават да бъдат жизнени без тумора да има отражение върху живота им.
   Изчакай след известно време ще си проличи какво е.

 2. Aми когато го забелязах като чели изведнъж се беше появило но от седмица го наблюдавам и не мисля че расте .Все едно и също си е

  • ако расте няма да стане изведнъж, може и с месеци да се проточи, ще се наложи за сега да почакаш известно време

 3. А дори и тумор да е след като не е прикрепено към никакъв орган защото то е точно под кожата и се отделя мога ли да се надявам че е капсулиран доброкачествен и няма да даде отражение на другите органи

  • не вярвам изобщо да се отрази върху нещо, както казах повечето хамстери с тумор доживяват старостта си и умират от това а не от тумора;
   докато хамстера е жизнен проблем няма 🙂

 4. А в какъв период от време може да се разбере дали тумора е злокачествен и ще даде отражение или е доброкачествен и ще може да си живее без да и пречи?Възможно ли е тези звуци да са от белите дробове и да имат връзка с тумора??

  • вече казах, че предполагам, че звуците са заради ароматизирания талаш, случва се понякога да не им понасят добре;
   за да видиш как се отразява тумора ще се наложи доста време да почакаш; ще се разбере дали е злокачествен по жизнеността и апетита

 5. Много Ви благодаря отговорите!Но притеснението ми идва от там , че преди месец почина хамстерчето на майка ми точно от тумор, но на вътрешни органи като месец преди това имаше кървене и като цяло отмаляло състояние.Доста прочетох където намерих информация затова се надявам ,че туморите на кожата или подкожната тъкан не засягат вътрешните органи.и ще съм много щастлива да си доживее старостта.Благодаря Ви още веднъж!!

  • Няма за какво 🙂 Специално за туморите говоря от личен опит, моето мини хамстерче живее с тумор вече близо година, жизнено е, а тумора беше станал много голям, но впоследствие сам изсъхна наполовина, след като изтече малко кръв от него. Сега е доста по-добре 🙂

 6. Нека да си живее още много дълго и да сте заедно! пожелавам го и на себе си и на всички които обичат малките си приятелчета .А на Вашето мишле къде се намира тумора?Така под кожата ли е?

  • Ами тумора е отдолу на коремчето горе долу под лявото предно краче, не е навътре, за това доста време мислех, че е някакво кожно заболяване, но в последствие тумора много нарастна. Сега обаче в последно време определено има подобрение, за което много се радвам. Благодаря за пожеланията 🙂

 7. Моите мъничета са три-майка и две дъщери.Майката Ема вече е на около 2 години и 2 месеца.Преди два месеца също беше болна ,но с антибиотик се оправи за 3-4 дни и сега е много добре, даже напалня малко ,но предполагам ,че е защото повече си поспива.Иначе разходка не пропускат и трите!Белушка е албинос и е на-безпроблемна милата, а Рижи винаги е по белите и все с рани и болести се разправяме, но слава Богу винаги е жизнена и игрива затова вярвам ,че и сега няма да и се случи нищо лошо!!Точно след седмица имат Рожден ден и стават на 2 годинки:)))

 8. А на моята Рижанка е от горната страна над предното ляво краче ,по точно там някъде, защото се мести с кожата..Но ми се струва ,че малко е пораснал а откакто го забелязах е минал половин месец.Това значи ли ,че расте бързо и е злокачествен?А на Вашето мъниче как растеше?Поне вече се успокоих, че тези звуци които издава явно е било кихане и няма проблем с дишането ,понеже днес бяхме при лекаря преслуша я и каза че няма хрипове и си диша съвсем нормално.И въпреки това, когато я разхождам и души като че ли се чува по-шумно отколкото при другите ми хамстерчета.Възможно ли е да се е получило някакво възпаление от ситния талаш в нослето или по горните дихателни пътища ,защото явно не е от белите дробове щом доктора каза че дишането е нормално?Даже от тогава гледам в къщичката където спи да и слагам неароматизирани бели сатфетки а не стърготина.И мога ли нещо да направя?Иначе не се изморява бързо непрекъснато тича и подскача както преди.УУУУууфффф наи-много се притеснявам да не е злокачествен тумора!Тои е вече може би от около месец поне откакто се забелязва мога ли да се надявам, че щом досега е жизнена и се храни ,значи няма да и пречи?Благодаря Ви за отговорите.Може да ставам досадна с моят проблем, но когато споделиш с някого и получиш съвет е много ценно!

 9. И аз имам.Много са!!!Женската ми роди,само4е яде малките!Полагам много грижи!ИМА 4ЕТИРИЕТАЖНА КЛЕТКА и е опитомена!И аз я оби4ам,но и тя ме оби4а!Гушка се в мен!!!Не е гладна,защото и давам много храна,нали кърми.Мъжкия е отделен в аквариум.Какво да правя?Има само 5 останали малки!ОТ 10…..

 10. Моля,аз съм онази с малките хамстери,изяждани от майката!!!Бащата нищо не яде…мнооого е слаб!А знаете ли колко малки останаха…1..не е за вярване..;о..сега съм с 3!!!Мъжкия болен ли е…и все едно се потиии….не мога да прегърна майката…Трябва ми спешна помощ,защото си обичам хамстерчетата!!!Имат и голяма клетка,всичко!!!Няма какво повече да искат!!!

 11. Здравейте, искам да попитам от няколко дена за белязвам, че хамстерчето ми диша много учестено и когато е будно, и когато спи. Не се чува „хърене“ при дишане. Не знам какво да правя, от Велико Търново съм и тук няма добри ветеринари специалисти по тези животинки. Какво може да ме посъветвате, днес ще го заведа в една вет. клиника, но искам да попитам тук. Какво мога да направя за него. Благодаря предварително.

  • Може да е алергично към талаша. Смени го с такъв от неоцветени салфетки. Провери дали е изложено на течение студено или място което е много влажно ако е простуда би трябвало носа да е влажен и да тече червеникава слуз

 12. Здравейте,
  имам бели мишоци на чиято майка от скоро откривам нещо от типа на кървави сълзи.може ли някой да ми разясни повече по темата… дали и лечимо…дали е опасно…дали има връзка с това че са бели с червени очи и още каквото се сещате…

 13. Здравейте !
  Имам един хамстер – Албинос който от 30 минути стои неподвижно със свити лапички и отворено очи ! Дишането му е затруднено и не яде ! Моля помогнете ми

 14. имам въпрос-с какво се обезпаразетява хамстера,с какъв препарат се къпе?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s